JOCKOS MINNESSTIPENDIUM

Eskilstuna Idrottsföreningars Samorganisation mångårige ordförande och hedersordförande Lars-Åke ”Jocko” Jonsson lämnade oss 2018. För att hedra honom och hans insatser för idrotten i Eskilstuna har EIS inrättat ett stipendium, ”Jockos” minnesstipendium, som ska tilldelas en idrottare eller ledare som har utfört en god gärning eller resultat i sin förening. Föreningen måste vara medlem i EIS.

Jocko var med i Samorganisationen i mer än 30 år och ordförande i 20 år. Han var även med i idrottshistoriska närmare 30 år, de flesta åren som kassör.

En riktig idealist som alltid ställde upp, bland annat var han BINGO-utropare i 46 år.

Som idrottsman var det runt pingisbordet som Jocko tillhörde eliten. Tre SM-guld finns på meritlistan. Två tillsammans med Reidar Ljungström från Vingåker i dubbel, och ett lag-SM-guld i IF Verdandi tillsammans med Christer och Kjell Johansson år 1965. Polsk mästare blev han i dubbel tillsammans med Stellan Bengtsson. Dessutom fyra SM-silver.

Jocko var också landslagsman och representerade Sverige i VM 1957 i Stockholm och i Dortmund året därpå. Det blev också spel i EM i Zagreb 1959. Två SM-guld i veteranklasserna finns också i den digra listan som även omfattar drygt 120 DM-guld, ända fram till år 2000. Då var Jocko 63 år.

Nu är det dags att dela ut Jockos Minnesstipendium för andra gången.

2019 gick stipendierna till:

Aktiv – Jonna Adlerteg, Eskilstuna GF
Ledare – Lisa Edholm och Therese Nordstrand, Tunafors Slalom

Enligt familjens önskemål, som också utser stipendiat, kommer det delas ut stipendium vartannat år manliga/kvinnliga stipendiater. Vilket innebär att 2020 kommer det vara manliga som får stipendierna.
Stipendiet är på 5000 kr och ett diplom. Det kan också delas som vi gjorde 2019.

Har din förening en kandidat?
Skicka in namn och meriter på era kandidater till stipendiet.
Senast 31 januari 2020 behöver vi få in er ansökan till esamorg@gmail.com
Stipendiet kommer delas ut på idrottsfesten 2020.