Jockos minnesstipendium

Jockos minnesstipendium

Eskilstuna Idrottsföreningars Samorganisation mångårige ordförande och hedersordförande Lars-Åke ”Jocko” Jonsson lämnade oss 2018. För att hedra honom och hans insatser för idrotten i Eskilstuna har EIS inrättat ett stipendium, ”Jockos” minnesstipendium, som ska tilldelas en idrottare eller ledare som har utfört en god gärning eller resultat i sin förening. Föreningen måste vara medlem i EIS.

Jocko var med i Samorganisationen i mer än 30 år och ordförande i 20 år. Han var även med i idrottshistoriska närmare 30 år, de flesta åren som kassör. En riktig idealist som alltid ställde upp, bland annat var han BINGO-utropare i 46 år.

Som idrottsman var det runt pingisbordet som Jocko tillhörde eliten. Tre SM-guld finns på meritlistan. Två tillsammans med Reidar Ljungström från Vingåker i dubbel, och ett lag-SM-guld i IF Verdandi tillsammans med Christer och Kjell Johansson år 1965. Polsk mästare blev han i dubbel tillsammans med Stellan Bengtsson. Dessutom fyra SM-silver. Jocko var också landslagsman och representerade Sverige i VM 1957 i Stockholm och i Dortmund året därpå. Det blev också spel i EM i Zagreb 1959. Två SM-guld i veteranklasserna finns också i den digra listan som även omfattar drygt 120 DM-guld, ända fram till år 2000. Då var Jocko 63 år.
Nu är det dags att dela ut Jockos Minnesstipendium för fjärde gången.


Har din förening en kandidat?
Skicka in namn och meriter på era kandidater till stipendiet.
Senast 31 januari 2023 behöver vi få in er ansökan för nästa stipendiat som kommer vara en kvinnlig ledare och aktiv till esamorg@gmail.com
Stipendiet kommer delas ut på idrottsfesten 2023.


Tidigare stipendiater

Jockos Minnestipendium 2022

Aktiv – Frank Eriksson, IK Eskilstunagymnasterna

Frank Eriksson är gymnast och tränar fyra gånger i veckan, har precis blivit uttagen i bruttotruppen till landslaget i truppgymnastik. Inte nog med att han tränar så mycket, han är dessutom tränare i en grupp för yngre killar två gånger i veckan. Han är en förebild för många i föreningen med en vilja och ett driv som är något extra! Går i gymnasiet och har gymnastik på schemat även där. han är en ödmjuk kille som är värd all uppmärksamhet han kan få!

Ledare – Kalle Siljebråt, Eskilstuna United

Karl- Anders Siljebråt är en utmärkt kandidat till Jockos minnesstipendium.  Han var engagerad i Tunafors damfotbollssektion som slogs ihop och bildade Eskilstuna United. Vid Eskilstuna Uniteds första årsmötet i januari 2002 blev han invald i styrelsen och har så varit hela tiden fram till 2022, alltså i 20 år. Han har haft flera uppdrag och är nu ansvarig för arrangemangen på Tunavallen. Hans hjärtfråga har hela tiden varit att verka för att föreningen ska bygga på demokratiska och jämlika värderingar och att föra dessa vidare till ungdomarna. Han är en värdig representant för fotbollens och ungdomsidrottens ledarskap

Jockos Minnesstipendium 2021

Aktiv  – Hanna Lodin, Tunafors SK längd

Hanna Lodin presenterade sig i Tunafors 2019 när hon som junior i klassen D17 20 genomförde Öppet Spår 90 km på kanontiden 5:07.
Det här blev också starten på Hannas satsning på längdskidor och framförallt långlopp. Vintersäsongen 2020 och första året som senior följde Hanna upp med att åka Vasaloppet och placerade sig 46:a i damklassen, strax över placering 1000 totalt.
Tunafors gläds åt Hannas framfart, vi vill stötta henna på bästa sätt och vi vill nominera henne till detta stipendium i hopp om att det ska kunna sporra hennes framfart i skidspåret ytterligare!
Det är en tjej som vi säkert kommer få höra talas om i framtiden från skidspåret.

Ledare – Gry Kaijankoski, Korpen Eskilstuna

Gry har mycket på sitt cv som t.ex:
Ansvarat för integrationsarbetet, främst med kvinnor som har lärt sig cykla & simma.
Startat upp många olika grupper för tjejer: nybörjarkurser på rull, mountainbike samt andra grupper för tjejer som: på glid, längdskidåkning för tjejer, i balans, yoga. Hon har också i Korpens regi jobbat och ansvarat för spinningsutbildning för unga ledare, träningsresor till Rhodos samt cykelresor till Cypern och Säfsen.
Listan kan göras nästan hur lång som helst.
Gry har också många utbildningar från Axelsson Gymnastiska institut.
Det är mycket meriterad och omtyckt ledare som får ledarpriset.

Jockos Minnesstipendium 2020

Aktiv – Perseus Karlström, Eskilstuna Friidrott

Under 2019 vann Karlström två deltävlingar i världscupen, en deltävling i europacupen samt slog svenskt rekord på 20 km. Han ledde också under en period den totala världscupen. Under Finnkampen på Stockholms stadion den 24 augusti 2019 slog han nytt svenskt rekord i 10 000 meter gång med tiden 38:03.95 och är därmed snabbast i världen i år.
Karlström tog ett historiskt brons på 20 km gång i VM i friidrott i Doha 2019. Det var Sveriges första medalj i gång på herrsidan någonsin i ett VM.

Ledare  – Christer Johansson, Marcus Lindh och Terno Lindström, Idrott för alla

Tre ledare som tillsammans gjort bra resultat med minimala resurser och varit med att skapat en förening med stort hjärta.
Alla tre har också bidragit till att föreningen har en kandidat till Paralympics i Tokyo Nicklas Westerberg. Han lyckades att i kvartsfinalen i EM i Helsingborg vinna över världsettan i sin klass S7.
Alla tre ledarna driver sig för att utveckla alla spelare i föreningen så mycket som möjligt.
Ledarna är mycket värdefulla för spelarna.

Jockos Minnesstipendium 2019

Aktiv  – Jonna Adlerteg, Eskilstuna Gymnastikförening

Tog sig som första Svensk gymnast på över 60 (!) år till en grenfinal (redskapet barr) på VM i Artistisk Gymnastik i Doha, 2018.
Tog även sin andra (även detta är ett svenskt historiskt resultat) EM-medalj 2018.
Hon tävlade sig även till 1 världscups-guld och 1 världscups-silver under föregående år.

Ledare  – Lisa Edholm, Therese Nordstrand, Tunafors SK Alpin

De har startat och fortfarande driver Tunafors SK:s skidskola – vilket gett många barn chansen att prova på slalomåkning för första gången.
Det har dessutom gett klubben ett antal nya medlemmar som fortsätter att träna i vår ordinarie verksamhet!